CV Aafke & Jan Joost

Aafke Steenhuis (1946) is schrijfster en schilder. Ze studeerde Nederlands en Spaans.  Ze is getrouwd met Jan Joost Teunissen, ze hebben twee kinderen, Belle en Jannis, en drie kleinkinderen, Kira, Kian en Max. In 1973 werkten Aafke en Jan Joost in de landhervorming in Chili en schreven er hun eerste boek over. In 1974 verhuisden ze naar Amsterdam, eerst woonden ze in een schip in de Amstel, nu in een dijkhuis aan het water van het IJ. De ongrijpbare schaduw van de Tweede Wereldoorlog die op haar kindertijd lag, maakte dat ze al jong haar eigen tijd wilde begrijpen en zich voor de wereldpolitiek interesseerde.

Vanaf haar negende houdt Aafke een dagboek bij. Van 1974-1990 was ze redacteur voor cultuur en Latijns-Amerika van het weekblad De Groene Amsterdammer. In 1991 was ze mede-oprichter van de Golfgroep, een discussiegroep van linkse intellectuelen die nog steeds maandelijks bijeenkomt en zich met internationale politieke thema’s bezighoudt. De meeste van haar boeken gaan over water en de zee. Behalve schrijfster is ze ook schilder. Ze werd geïnspireerd door het Duitse expressionisme en door de Groninger schilderbeweging De Ploeg, en werkt meestal in gemengde techniek. In talloze tekendagboeken legde ze het dagelijks leven om haar heen vast. Sinds 2013 reist ze met Jan Joost naar grote internationale havens, en schrijven ze over wereldhavens en globalisering. Aafke maakt er ook tekeningen. Ze zijn naar Shanghai, Hong Kong, Singapore, Mumbai, Dubai, Piraeus, Genua, Marseille, Rotterdam, Hamburg, Los Angeles, Santos, Valparaiso geweest. Ze gaan nog naar Kaapstad en Moermansk. Aafke heeft ruim twintig boeken geschreven, zie www.aafkesteenhuis.nl

Jan Joost Teunissen (1948) begon zijn carrière in 1973 als sociaal wetenschapper en freelance journalist in Chili. Hij was in Chili omdat hij in de landhervorming wilde werken. De staatsgreep van 11 september 1973 maakte dat onmogelijk. Als medeoprichter van het Nederlandse Chili Comité hield hij zich een aantal jaren full time bezig met activiteiten die gericht waren op de terugkeer van de democratie in Chili en andere dictaturen in Latijns-Amerika. In zijn werk lag de nadruk op economische boycot als politiek instrument.

Als onderzoeker en free lance journalist verwierf hij in de jaren zeventig en tachtig nuttige inzichten in internationale financiën en internationale economische betrekkingen. Dankzij die inzichten en zijn contacten met academici, politici, journalisten en beleidsmakers op hoog niveau in verschillende delen van de wereld, lukte het hem om in 1987 een internationaal beleidsonderzoekcentrum op te richten, het Forum on Debt and Development (FONDAD), waarvan hij de directeur werd.

Jan Joost is getrouwd met de Nederlandse schrijfster en schilder Aafke Steenhuis. Hij is co-auteur en redacteur van een dertigtal boeken in het Engels, zie www.fondad.org. In het Nederlands is hij (co)auteur van zeven boeken en heeft hij bijgedragen aan hoofdstukken in boeken in het Nederlands, Engels en Frans. Hij heeft talloze artikelen op zijn naam staan (in Engels, Frans en Spaans) en heeft blogs in het Spaans, Engels en Nederlands. Hij heeft meer dan 400 korte films gemaakt die gedeeltelijk beschikbaar zijn op YouTube.